Przetłumaczyłem te odpowiedzi/komentarze do konferencji SE które były na liveblog na kotaku.com:
1:52
I oto zaczyna się konferencja! Oboje Kitase oraz Hashimoto zajeli miejsce na scenie.
1:53
To otwarta konferencja z pytaniami i odpowiedziami.
1:53
Dyrektor Takahashi zapytał czemu zdecydowali się zakończyć ekskluzywność tytułu dla Sony.
1:55
Hashimoto: "Rozpatrzyliśmy sytuację sprzętową. Na jej podstawie oceniliśmy rozprzestrzenienie sprzętu i to zadecydowało.
1:56
Pytanie: Jak będą różniły się wersje na Xbox 360 i PS3.
1:57
Kitase: Planowaliśmy by zawartość była taka sama, ale na pewno nośniki Blu-ray i DVD będą różne.
1:57
Pyta Christian Nutt: Słyszeliśmy że pracownicy byli wyciągani z innych zespołów by uczestniczyć w tym projekcie.
1:59
Kitase: "Jeśli chodzi o rozwój projektu, wykorzystujemy narzędzia Crystal Tools. Używamy ich dla bazy na PC. Tworzymy grę w wyższym tempie. W przyszłości będziemy w stanie pokazać nowe materiały z gry".
2:00
Kilka pytań o przyszłość serii.
2:00
Oni chcą (przedstawiciele SE) rozmawiać o FFXIII, więc nie wiedzą.
2:01
Ja: "Na ilu płytach ukaże się gra?"
Kitase: "To wciąż niezadecydowane."
Ja: "Na około ilu?"
2:02
Kitase śmieje się, ale nie odpowiada.
2:02
Najpierw ukończą FFXIII w Japonii, potem rozpoczną lokalizację angielską.
2:03
I w tym momencie rozpoczną prace nad wersją na XBox 360.
2:03
tak powiedział Hashimoto.
2:04
Dodał także że FF13 może nie zostać wydane na raz w US oraz Europie z powodu języka.
2:04
A raczej języków.
2:05
Kitase mówi że postarają się by wydania amerykańskie i europejskie były w tym samym czasie. Postaraja się wydać wersję Euro znacznie szybciej.
2:05
shane z 1up pyta o japońską wersję ff13 na Xbox360
2:07
Hashimoto powiedział coś w stylu "Myślę że masz rację [w zakładaiu że nie wyjdzie w japonii]"
2:08
ponowne pytanie o różnice między wersją PS3 a Xbox 360
2:09
Hashimoto zwrócił uwagę że nie zamierzają wydawać różnych wersji.
2:10
Pytanie: "Czy powodem nie zapowiedzenia wersji na Xbox 360 w Japonii jest sytuacja sprzętowa czy może jakieś układ kontraktowy?"
2:12
Hashimoto: "Jak już wspomniałem rozpatrzając bazę instalacyjną był to jeden z powodów decydujących o wydaniu wersji Xbox 360 na zachodzie ( to chyba odnosi się do czegoś czego nie napisali

)
2:15
Ponownie dodał że niezdecydowali się jeszcze czy wydadzą wersję azjatycką.
Pytanie: Kontrolery z czujnikami ruchu?
Kitase: "Nie, nie mamy takich planów."
pytanie: "Czy FF Versus 13 będzie multi platformowe?"
Hashimoto: Nie.
pytanie: "FFXIII używa silnika autorskiego. Proszę poprawić mnie jeśli się mylę, to ostatni raz kiedy zostanie użyty?"
Hashimoto: "Nie dokonaliśmy żadnych zmian w tej decyzji."
2:16
gah
2:17
Kitase mówi że używają ich (narzędzi Crystal Tools) w MMO.
2:18
(tu coś o błędzie w liveblog, niby linijka nad "gah" jest błędna, ale możliwe że to usunęli..)
2:19
pytanie: co na was wpłynęło chłopaki? Czy wpłynął na was Mass Effect?
2:21
pytanie: kiedy zdecydowano się na wydanie wersji Xbox 360?
2:24
hashimoto: "Tę decyzję podjeliśmy nie dawno. Musieliśmy poprawić pewne rzeczy, jak na przykład nasze stosunki z Microsoft. To było niedawno."
2:25
pytanie: Przy użyciu Crystal Tools, jak dużo pracy należy poświęcić na lokalizację?
2:28
kitase mówi : obecnie uruchamiają ją (je?) na PC, więc nie wiedzą jeszcze jaki nakład pracy musi zostać przeznaczony na 360. Priorytet kładziony jest na wersję PC.
2:29
pytanie: Jak uważacie która wersja będzie lepsza Xbox 360 czy PS3?
2:30
hashimoto mówi, "Na razie wydaliśmy oświadczenie.Więc dopiero w przyszłości będzie czas na spekulacje, musimy najpierw wykonać badanie rynku"
2:33
To samo co wyżej się powtarza.
2:35
pytanie: czy ff13 będzie miało elementy mmo? ff12 takie miało.
kitase: Za każdym razem gdy tworzymy grę staramy się dodać coś unikatowego, więc nie będzie taka jak poparzednia gra.
pytanie: a co z xbox live?
kitase: narazie, wciąż się nad tym zastanawiamy.
2:40
pytanie: czym różnią się ff13 i ff12.
kitase: "w sumie, różnica będzie w atmosferze. tempo i szybkość rozgrywki będą różne. To totalnie inny kierunek, jest bardziej efekciarsko".