Ja również pograłem więc pora się wypowiedzieć na temat gry.
Pierwsze co się rzuca to gra podzielona na odcinki i każdy jest poprzedzony: w następnym odcinku..., co jest naprawdę fajne.

Zacząłem tryb Sezonu, pierwszy wyścig. Oczywiście użyłem od razu Power Play i mym oczom ukazały się znakomite moim zdaniem kraksy wrogich aut. Tutaj helikopter zrzuca bombę, tam dźwig zmiata wszystko z trasy zawieszonym kontenerem. Samochody ofc nielicencjonowane(nie dziwota

), ale są różne, od jeepów przez sportowe. Gra jest naprawdę dobra, ładna grafika, odglosy aut, deynamiczna muzyka, ale jest naprawdę kilka wkurwi@jących rzeczy. Pierwsza rzecz to oszukiwanie przeciwników. Jadę sobie idealnie sportowym autem, a tu mnie wyprzedza jeep i sunie przede mną 200 metrów, gdy ja go na prostym odcinku nie mogę dogonić. Kompletny bezsens. Oni chyba mają wyznaczone konkretnie tory jazdy i prędkości na danym odcinku. Druga rzecz denerwująca to jadę sobie, a tu mi przeciwnik z rozpędu wjeżdża w dupę przez co mój tył jest na jego masce. No kurw@, ja za nic tak u nich nie mogę, a on bez problemu, tak samo gdy jest przepychanie się, on mnie przepycha na pełnym gazie, a ja gdy chcę go przepchnąć to jego pozycja nie zmieni się nawet o centymentr. Strasznie irytujące. Obecnie jestem w 7 sezonie, próbowałem dwa razy przejechać Elite Race, bezskutecznie. Cały czas 4 miejsce, bo przeciwnicy oszukują na potęgę, przez co nie chce się grać. Jeszcze napiszę słowo o konkurencjach. Spodobała mi się konkurencja Detonator, dostajemy szybki wóz i jedziemy na czas a pułapki same eksplodują, albo Air Revenge, gdy omijamy wrogie rakiety, a potem odbijamy je i niszczymy helikopter. Konkurencje jak najbardziej na plus.
Podsumowując, Split/Second to naprawdę solidna arcadowa pozycja, ale dla niedzielnych graczy(w tym ja jeżeli chodzi o samochodówki) to gra stosunkowo za trudna. Developerzy schrzanili ten element rozgrywki i powinni to poprawić jak najszybciej w jakimś patchu. Ja natomiast odpalam S/S wyłącznie gdy ktoś do mnie przyjdzie aby pośmigać na split-screenie.

Ocena: 7/10