Przedstawiam pierwsze trzy zagadnienie na które trafiają chcący pogrzebać trochę w ustawieniach początkujący gracze w Forzę.
Bardzo proszę o dopisanie swoich spostrzeżeń dotyczących tych elementów tuningu, dodanie rzeczy ważnych o których Waszym zdaniem powinii wiedzieć początkujący gracze, swoich komentrzy i porad.
Wszystko to, co napiszecie posłuży potem do napisania poradnika gry Forza i umieszczeniu go na naszym serwisie dla potomnych. Jeśli oczywiście pomysł się sprawdzi.
Oto pierwsza część:
Tuning Smochodu w grze ForazMotorsport opiera się o zmianę ustawień kilku elementów w samochodzie, których krótką listę wraz z omówieniami przedstawiam poniżej:
Tries - Ciśnienie w oponach.
Właściwe ciśnienie jest warunkiem dobrej przyczepności. Mniejsze ciśnienie powoduje szybszy, mniej poślizgowe przyśpieszanie, szczególnie, gdy posiadamy silnik wysokiej mocy. Jednak na dłuższych odcinkach prostych może spowodować duże straty mocy.
Wozek: Zalozenie szerokich opon przy malych mocach wplywa ujemnie na przyspieszenie( i tak tez jest z rzeczywistosci) ale czemu nie wplywa na moc samochodu, moce podane w Forzie to parametry mierzone na oponach a nie na silniku (wystarczy porownac- identyczne z katalogowymi gdzie podaje sie wlasnie moc na kolach), na hamowni ktora mierzy moc na kolach zmiana opon z 195 na 225 powoduje strate w granicach 20 KW, w forzie tego nie uwzgledniono.
Gearing Zmiana biegów.
Możliwość prawidłowego ustawienia szybkości zmiany biegów jest bardzo pomocna gdy mamy do czynienia z trasą, która obfituje w strome podjazdy, na których każdy kolejny bieg wrzucany jest zbyt wolno alby uzyskać odpowiednie przyśpieszenie.
Alignment Kąty ustawienia kół.
Aby uzyskać odpowiednią przyczepność naszego pojazdu na zakrętach możemy odpowiednio zmienić kąty ustawienia osi kół, zmniejszając w znacznej mierze efekt poślizgu na ostrych zakrętach przy dużej prędkości. Bardzo pomocne ustawienie na trasach typowo rajdowych z długimi prostymi i baaardzo “rozległymi zakrętami”
Forza Tuning cz.1
Napisano Tue, 10 May 2005 - 16:38
Wracajac do opon podaje rzeczywiste przyspieszenia moim samochodem na oponach 195 i 225:
0-400 m 16,5 sek - opony 195
0-400 m 18,5 sek- opony 225
Teraz testy robione w Forzie (Honda Civic):
0-400 m 16 sek- opony seryjne
0-400 m 16,2 sek- najszersze opony
Wniosek: Jedna z czesci ktora mozna spokojnie w pierwszej kolejnosci wymieniac to opony, zwiekszaja znacznie sporo parametrow przy niklym spadku przyspieszenia( niestety ma sie to nijak do rzeczywistosci)
I jeszcze jedna porada: nie kupuj do kazdego samochodu najdrozszych podzespolow silnika, nie kazda konstrukcja jest przeznaczona do tak duzej mocy, dla przykladu VW Corrado gdzie po lekkim tuningu 100 kmh osiagasz w 5,0 sek natomisast swap(wymiana) silnika na 3,2 i pelna jego modyfikacja nie daje zadnego efektu. Naped w tym aucie przenoszony jest na kola przednie i kazde glebsze wcisniecie gazu na zakrecie powoduje jego podsterownosc( wyrzucanie przodu z luku).
Reasumujac:
-auto z napedem przednim lub tylnym tuniguj rozwaznie, po wymianie danej czesci przejedz sie nim na odcinku testowym, maksymalny tuning w takim aucie tylko utrudnia granie
- auto z napedem na cztery kola mozesz poddawc dowolnemu tuningowi mechanicznemu ale pamietaj auta dzielone sa na klasy glownie ze wzgledu na ich moc wiec maksymalny tuning spowoduje ze nie bedziesz mogl brac udzialu w wyscigach klas np C, B, A
0-400 m 16,5 sek - opony 195
0-400 m 18,5 sek- opony 225
Teraz testy robione w Forzie (Honda Civic):
0-400 m 16 sek- opony seryjne
0-400 m 16,2 sek- najszersze opony
Wniosek: Jedna z czesci ktora mozna spokojnie w pierwszej kolejnosci wymieniac to opony, zwiekszaja znacznie sporo parametrow przy niklym spadku przyspieszenia( niestety ma sie to nijak do rzeczywistosci)
I jeszcze jedna porada: nie kupuj do kazdego samochodu najdrozszych podzespolow silnika, nie kazda konstrukcja jest przeznaczona do tak duzej mocy, dla przykladu VW Corrado gdzie po lekkim tuningu 100 kmh osiagasz w 5,0 sek natomisast swap(wymiana) silnika na 3,2 i pelna jego modyfikacja nie daje zadnego efektu. Naped w tym aucie przenoszony jest na kola przednie i kazde glebsze wcisniecie gazu na zakrecie powoduje jego podsterownosc( wyrzucanie przodu z luku).
Reasumujac:
-auto z napedem przednim lub tylnym tuniguj rozwaznie, po wymianie danej czesci przejedz sie nim na odcinku testowym, maksymalny tuning w takim aucie tylko utrudnia granie
- auto z napedem na cztery kola mozesz poddawc dowolnemu tuningowi mechanicznemu ale pamietaj auta dzielone sa na klasy glownie ze wzgledu na ich moc wiec maksymalny tuning spowoduje ze nie bedziesz mogl brac udzialu w wyscigach klas np C, B, A
Napisano Tue, 10 May 2005 - 20:55
witam
cy może jest ktoś kto przejechał sprint na 400 m poniżej 9 sek. jeżeli tak to jakim wozem i jakie ustawienia? ja doszedłem tylko do 9.448.119 cadilaciem
cy może jest ktoś kto przejechał sprint na 400 m poniżej 9 sek. jeżeli tak to jakim wozem i jakie ustawienia? ja doszedłem tylko do 9.448.119 cadilaciem
xbox 360 slim , LCD Samsung 26" HD ready , amplituner pro logic
.... Fisher jest 5 lat na forum ...
Napisano Fri, 13 May 2005 - 22:41
Nie wiem czy jeszcze u kogoś tak jest, ale jak wchodzę do opcji tuningu auta, to jedynie przy ustawieniach opon są suwaki i mogę dokonać zmian. W przypadku Gearing i Alignment są tylko grube kreski bez żadnego suwaka, a nie odkryłem innego sposobu żeby tu dokonywać zmian ustawień. :?:
Napisano Sat, 14 May 2005 - 08:56
CYTAT(BooMFunKeMCi)
a jest hmownia
jest ale podaje nam tylko wyniki w postaci przyszpieszenia , predkosci max itp.
CYTAT(MadMax)
Nie wiem czy jeszcze u kogoś tak jest, ale jak wchodzę do opcji tuningu auta, to jedynie przy ustawieniach opon są suwaki i mogę dokonać zmian. W przypadku Gearing i Alignment są tylko grube kreski bez żadnego suwaka, a nie odkryłem innego sposobu żeby tu dokonywać zmian ustawień.
a kupiłeś czesci pozwalajace na zmiane ustawień ?
Napisano Sat, 14 May 2005 - 09:02
zgadza sie niektóre wozy nie mają wszystkich opcji regulacji , najpierw trzeba dokupić część którą można wyregulować np. skrzynia biegów , zawieszenie itp.
xbox 360 slim , LCD Samsung 26" HD ready , amplituner pro logic
Napisano Tue, 24 May 2005 - 15:53
ja tam wole robic je pod wheelie --> http://www.ripway.com/members/getfile.asp?...2wheelie%2EMPG
Napisano Tue, 24 May 2005 - 15:58
Nie wiem jak wejsc zeby ten filmik zadzialal. Moze podasz jakim autem i jakie miales ustawienia zeby robic wheelie? Ja probowalem Porsche 959 tuning na maxa, przod auta na 1 i 2gim biegu podskakiwal ale nie udalo mi sie dojsc do efektu ciaglej jazdy na dwoch kolach.
Napisano Tue, 24 May 2005 - 16:19
filmie jest pokazane jak
sproboj jeszcze raz tego linka http://home.ripway.com/2005-5/308672/wheelie.MPG
BTW kumple mowia ze im działa
sproboj jeszcze raz tego linka http://home.ripway.com/2005-5/308672/wheelie.MPG
BTW kumple mowia ze im działa
Napisano Tue, 24 May 2005 - 20:43
CYTAT(wozek)
Nie wiem jak wejsc zeby ten filmik zadzialal. Moze podasz jakim autem i jakie miales ustawienia zeby robic wheelie? Ja probowalem Porsche 959 tuning na maxa, przod auta na 1 i 2gim biegu podskakiwal ale nie udalo mi sie dojsc do efektu ciaglej jazdy na dwoch kolach.
A masz może Quick Time'a? Jeżeli nie to wejdź tu
Napisano Thu, 26 May 2005 - 07:56
odnosnie tuningu, to moze mi ktos powiedziec jak to jest z nim? chodzi mi o to, ze raz jak jezdze w klasie D to moge upgradowac auto np do S i dalej bede jezdzil w klasie D, a raz mi samochody spadaja z klasy i juz nimi nie moge jezdzic w klasie D? od czego to zalezy, bo mnie krew zalala jak wygralem fure, zrobilem jej tuning za 60 000 i mi usuneli ja z klasy :evil:
David Hasselhoff, not only an actor!
Napisano Fri, 27 May 2005 - 07:39
2chaP cosik żeś namieszoł hehehe jak widze ten fryz to sie mi udziela buhahaha
a tak powaznie to kupujac różnego typu upgrade-y XBOX pokazuje czy to zmieni klase samochodu i mozna wtedy albo potwierdzic albo anulowac w opisie gry pisze wyraznie aby tak upgradeowac samochód zeby miec nailepsze osiagi bez zmiany klasy! a to wszystko poto zeby sie lansery wymaxowane nie musialy sie scigac z F50 !!!
a tak powaznie to kupujac różnego typu upgrade-y XBOX pokazuje czy to zmieni klase samochodu i mozna wtedy albo potwierdzic albo anulowac w opisie gry pisze wyraznie aby tak upgradeowac samochód zeby miec nailepsze osiagi bez zmiany klasy! a to wszystko poto zeby sie lansery wymaxowane nie musialy sie scigac z F50 !!!
Napisano Fri, 27 May 2005 - 07:48
Scorpio, Scorpio, Scorpio... Idzie mi o to, ze czasami jak zmienialem klase z D na S przy pomocy upgrade'u, to nie wywalalo mi bryki z klasy D - i zostawialem przeciwnikow w tyle, sinym tyle hehe :wink:
A czasami mam tak, ze zmienie specyfikacje samochodu z klasy D na klase S przy pomocy upgrade'u oczywiscie, no i wywala mi samochodzik z klasy D i juz nie moge sie nim scigac :?
Ja mam fajna fryzure, a Ty ogonek buahaha :twisted:
A czasami mam tak, ze zmienie specyfikacje samochodu z klasy D na klase S przy pomocy upgrade'u oczywiscie, no i wywala mi samochodzik z klasy D i juz nie moge sie nim scigac :?
Ja mam fajna fryzure, a Ty ogonek buahaha :twisted:
David Hasselhoff, not only an actor!

Zaloguj się

Do góry

Wróć do góry
Strona główna forum
Usuń moje cookie
Oznacz forum jako przeczytane