XBOX - Online: Podłączenie Xbox'a 360 do internetu - XBOX - Online

Skocz do zawartości

• (55 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Podłączenie Xbox'a 360 do internetu

Użytkownik jest niedostępny   janisozaur 

• Easy
  • Grupa: Members
Podłączanie Xboksa 360 do internetu

Definicje:
  • Domain Name System, który oferuję usługę DNS (oraz rev-DNS też).
    Wikipedia
  • MTU - Maximum Transmission Unit. Maksymalny rozmiar transmisji, innymi słowy rozmiar największej ramki dozwolonej na drodze twój NIC - zdalny host. Z polskiego na nasz - ilość danych jaką można przesłać "na raz" do wskazanego hosta. Rozmiar MTU określany jest przez największy możliwy do przesłania pakiet po ustalonej drodze na którym nie zachodzi fragmentacja. MTU swojego NICa można zmieniać.
    Wikipedia | Sprawdź MTU (WinNT)
  • NIC - Network Interface Card. Podstawowe pojęcie bez którego znajomości możesz odpuścić sobie postowanie w tym temacie. Karta sieciowa. Posiada swój adres MAC, jeśli jest podłączona to również adres IP, maskę, a do tego bramę. Ruch przez NIC odbywa się w zależności od ustawionych dróg w systemie oraz ustawień NICa.
    Wikipedia
  • ISP - Internet Service Provider. Nie wymaga objaśnień.
  • ICS - Internet Connection Sharing. Usługa IP forwarding zrealizowana w systemach z rodziny Windows NT. Wymaga przynajmniej dwóch NICy, z czego jeden jest podłączony do ISP lub innej sieci z którą chcemy mieć kontakt przez komputer który jest podłączony do obu z nich. Włączenie usługi na klienckiej wersji Windowsow (na stacje robocze) powoduje włączenie również wbudowanego serwera DHCP, do którego konfiguracji nie ma dostępu.
    Wikipedia
  • DHCP - Dynamic Host Configuration Protocol. Protokół piątej warstwy modelu sieci ISO/OSI służący do automatycznej konfiguracji NICa hosta żądającego autokonfiguracji (najczęściej włączający się do sieci lub taki, któremu skończył się czas dzierżawy, a nadal znajduje się w sieci). Może dostarczyć dane takie jak adres IP, netmask, gw, adresy DNS (adres serwera TFTP też, ale nie jestem teraz pewien), dzięki czemu po ustawieniu poprawnych wartości serwera DNS w sieci po włączeniu dowolnego urządzenia z NICem i klientem DHCP możemy korzystać z internetu w sposób znany przeciętnemu użyszkodnikowi.
    Wikipedia
  • Adres MAC - Media Access Control. Unikatowy adres sprzętowy każdego NICa nadawany przez producenta. Pierwsze sześć bajtów określa producenta, pozostałe 6 indywidualny adres tego NICa. Często stosowanym przez ISP sposobem zabezpieczeń przed wpinaniem różnych urządzeń w sieć jest filtrowanie po adresach MAC, jednak można je nadpisywać żądanymi wartościami. Przepisanie adresu MAC z NICa już istniejącego w sieci, posiadającego poprawną konfigurację, do nowego w celu obejścia takiego zabezpieczenia nosi miano klonowania MAC. Zmiany adresu MAC można w Xboksie 360 dokonać w następującym menu:
    KOD
    System --> Network settings --> Edit settings --> Additional settings --> Advanced settings --> Alternate MAC address

Wikipedia
  • NAT - Network Adres Translation. System dokonywania zmian w odpowiednich nagłówkach ramek ethernetowych w taki sposób, aby z jednego adresu mogły wychodzić w świat żądania z różnych hostów. Ponieważ system działa dość jednostronnie (tzn. można nawiązać połączenie z wewnątrz NATu, jednak nawiązanie połączenia z zewnątrz do bramy nie skutkuje utworzeniem wpisu NAT), pojawiają się czasami problemy z aplikacjami, które oczekują posiadania publicznych portów. Stąd też wzięła się możliwość ustawienia DNAT, które "upublicznia" wybrane porty docelowych hostów będących za NATem.
    Wikipedia (NAT) | Wikipedia (DNAT) | Porty, z których korzysta Xbox Live

Zasady:
  • Pytania typu "co to NIC" albo jakiekolwiek inne podstawowe terminy wyjaśnione w punkcie 1 będą nagradzane warnami.
  • Wszelkie *kreatywne* sugestie ulepszenia tematu są mile widziane, mogą być zgłaszane w wątku, ew. w wyniku braku reakcji na PW, najlepiej do mnie lub innego panującego w temacie moda.
  • Tutorial znajduje się tu: [klik]. Ten temat nie jest tutorialem, jednakże bazując na nim ktoś może kiedyś napisze takowy, jednak z mojego punktu widzenia może być ciężko choćby ze względu na mnogość konfiguracji.
  • Kwestia poprawności językowej. Dobrze by było pisać poprawną polszczyzną, jednak nikt nie będzie się obrażał za braki np. znaków diakrytycznych, brak wielkich liter, literówki i inne drobne przewinienia, jeśli nie wpływają one znacząco na czytelność przekazu. Jednak szczególną uwagę zwracam na odmianę słowa "Xbox", "Livebox" i innych z tematem fleksyjnym kończącym się literą "x" w języku polskim: [klik]. Także słowa typu "znaleźć". Niestosowanie się do tej zasady może grozić warnem. Bo tak. Ponadto posty nieregulaminowe będą usuwane.
  • W miarę możliwości/czasu/pomysłów/potrzeb temat (a w szczególności ten jego post) będzie rozwijany.
  • Punkt 23. Regulaminu Forum mówi o jego każdorazowej akceptacji, zaś punkt 4. wyraźnie informuje o konieczności zapoznania się z tematem, co implikuje znajomość tego regulaminu.

25.12.2008 - dodano uszczegółowienie dotyczące Regulaminu Forum oraz płynących z tego implikacji - mjaniszewski2[list]

Użytkownik Maszel edytował ten post Thu, 05 Feb 2009 - 20:00
Powód edycji: poprawki wizualne

Prywatne wiadomości służą do załatwiania prywatnych spraw.
Błogosławieni ci, którzy nie mają nic do powiedzenia, a mimo to milczą
0

Użytkownik jest niedostępny   krzysiekkrk 

• Very Easy
Siemka, mam problem. Mam internet w sieci Zax, podłączyłem X`a do internetu przez switcha firmy Tenda. Wykrywa mi kartę sieciową, adres IP i DNS`y i wyskakuje błąd przy MTU. Czy muszę mieć włączony komputer przy łączeniu z Xboxem? Ściągnąłem ten program CMU Tools, ale nic to nie daje.
0

Użytkownik jest niedostępny   Czurkowiano 

• Easy
  • GamerTag:Czurkowiano
Witam. Mam ten sam problem wsyztko gitara podlaczylem xboxa przez kabel ethernetowy do kompa do karty sieciowej wykrwa polaczenie ale jak biore testowanie to przy adres IP nieudany.
0

Użytkownik jest niedostępny   akir 

• Very Hard
  • Grupa: Przyjaciel Xboxonline
musisz z konfigurować kompa i xboxa w tutorialu masz
0

Użytkownik jest niedostępny   sokulll 

• Very Easy
where?? do liveboxa nie moge nigdzie znaleść toturiala :cry:

Najpierw poszukaj tutoriala do języka polskiego. w powyższym zdaniu masz przynajmniej dwa błędy, z czego na temat jednego wypowiadałem się wielkimi czerwonymi literami. traktuj to jako ostrzeżenie słowne - mjaniszewski2
0

Użytkownik jest niedostępny   Misiex 

• Very Easy
a ja ma następujący problem,w testowaniu połączenia wszystko przechodzi do momentu testowania XBOXLIVE - przy tym mam "nieudany".jakiś pomysł?smile.gif
0

Użytkownik jest niedostępny   akir 

• Very Hard
  • Grupa: Przyjaciel Xboxonline
CYTAT(Misiex)
a ja ma następujący problem,w testowaniu połączenia wszystko przechodzi do momentu testowania XBOXLIVE - przy tym mam "nieudany".jakiś pomysł?smile.gif

No jak przechodzi adres ip to widocznie masz bana na konsoli:), nic nie zrobisz

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 2008 ]
CYTAT(sokulll)

co do tego to masz
http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?t=6804
http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?t=7102
0

• Easy
krzysiekkrk, a switch do czego jest podłączony? Bezpośrednio do ISP przez ethernet czy jakoś przez komputer z ICS-em? Jeśli rozdzielasz połączenie z ISP przez komputer to wtedy możesz zmienić u siebie MTU, jednak jeśli do switcha masz podpięte łącze od ISP przez ethernet, komputer i konsolę to ze swojej strony nic nie poradzisz. Na komputerze możesz najwyżej sprawdzić jakie masz MTU do serwerów xbox live i porozmawiać z ISP.
0

Użytkownik jest niedostępny   sokulll 

• Very Easy
tjaa wszyscy piszą "xboxa" i "liveboxa" i jakoś nikt ich za to nie gani.. ale ok od teraz będe pisał zgodnie z zaleceniami chociaż dziwnie to wygląda laugh.gif

Co do tych toturiali to oba znalazłem już wcześniej ale oba mają na celu wyjaśnienie podłączenia neta bezpośrednio do komputera a nie do liveboksa..
0

Użytkownik jest niedostępny   Misiex 

• Very Easy
nie moge miec bana;]bo konsole kupilem wczoraj;] swoja droga przyczyna byl firewall ale nie windowsowy tylko moj,w dziwny sposób blokowal x'a choc byl na "przepuszczaniu"...no coz bez firewall'a jest juz dobrze;]

CYTAT(akir)
CYTAT(Misiex)

No jak przechodzi adres ip to widocznie masz bana na konsoli:), nic nie zrobisz

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 2008 ]
CYTAT(sokulll)

co do tego to masz
http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?t=6804
http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?t=7102

0

Użytkownik jest niedostępny   krzysiekkrk 

• Very Easy
CYTAT(mjaniszewski2)
krzysiekkrk, a switch do czego jest podłączony? Bezpośrednio do ISP przez ethernet czy jakoś przez komputer z ICS-em? Jeśli rozdzielasz połączenie z ISP przez komputer to wtedy możesz zmienić u siebie MTU, jednak jeśli do switcha masz podpięte łącze od ISP przez ethernet, komputer i konsolę to ze swojej strony nic nie poradzisz. Na komputerze możesz najwyżej sprawdzić jakie masz MTU do serwerów xbox live i porozmawiać z ISP.

Skontaktowałem się dziś z administratorem sieci i kazał mi podać numer karty sieciowej XBoksa. Jak można to sprawdzić bo szukałem na konsoli, gwarancji i innych kartkach dołączonych do konsoli i nie mogę tego znaleźć. Zadzwoniłem na numer pomocy technicznej i też mi nie byli w stanie powiedzieć jak to zrobić.
0

Użytkownik jest niedostępny   denis1980 

• Hard
Super pomoc techniczna.

a odpowiedz masz tu:

http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?p...ghlight=#160035

i tu:

http://forum.xboxonline.pl/viewtopic.php?p...ghlight=#117425

wystarczylo troche poszukac.
0

• Easy
dzieki denis1980 za odszukanie, dodalem info gdzie mozna zmienic MAC smile.gif
0

Użytkownik jest niedostępny   ZaixPL 

• Easy
  • Interests:Motoryzacja, gry, sport
  • GamerTag:ZaixPL
Witam, ja także mam problem z podłączeniem Xboksa do Internetu i dlatego właśnie szukam tutaj pomocy.

Sprawa ma się tak: Internet dostarcza mi dostawca prywatny, jest to średniej wielkości firma, obejmująca kilka miast i miasteczek. Jest to kablówka. Podłączenie wygląda w następujący sposób: dostawca-> router-> PC-> Xbox 360. W komputerze mam włożone dwie karty sieciowe: jedną jest zintegrowana z płyty głównej, drugą kupiłem specjalnie do konsoli.

Po wielu kombinacjach i przewertowaniu już dziesiątek stron na ten temat, test podłączenia do XboxLive dochodzi do momentu, gdy testowany jest DNS. IP uzyskuje bez problemu. Czytałem, że główną przyczyną błędu podczas testu DNS jest albo źle skonfigurowana sieć, albo firewall w komputerze. Wyłączyłem więc i antywirusa i zaporę windows, ale nic to nie pomogło.

W ustawieniach karty sieciowej, która udostępnia Internet Xboksowi jest zaznaczony punkt, o udostępnianiu sygnału. Oto jak mam skonfigurowane dane w komputerze i w Xboksie:

http://img376.imageshack.us/my.php?image=27826996yv4.jpg (dane z ipconfig /all, zdjęcie robione w momencie, gdy kabel od Xboksa był wyłączony - dlatego pisze, że nośnik odłączony)

http://img219.imageshack.us/my.php?image=23468747ay1.jpg (ustawienia na karcie sieciowej udostępniającej Internet dla Xboksa)

Dane z konsoli:
IP - ręczne - 192.168.0.253
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.254

DNS:
1) 85.255.115.236
2) 85.255.112.118

Jak dla mnie wszystko niby wygląda w porządku... ale szczerze przyznam, że się po prostu nie znam. Dlatego proszę o pomoc. wink.gif

Pozdrawiam.
0

Użytkownik jest niedostępny   marker 

• Very Easy
mam neostrade 1Mbit, do Liveboxa podłączonego bezpośrednio XBOXa, za każdym razem jak się łącze mam UMIARKOWANY NAT, czy wie ktoś może jak to ustawić aby NAT był właściwy (czyli chyba OPEN?), może spotkał się ktoś z podobnym problemem, przeszkadza to w graniu po sieci (lagi). będę wdzięczny za pomoc:)
0

Użytkownik jest niedostępny   Bartoszewski 

• Very Easy
Witam!
Mam dość duży problem, ponieważ często gram w siec na xboxie oraz na pc.
Ponieważ mam stałe łącze, żadne adaptery przekazujące fale radiowe nie wchodzą w gre.
Chciałbym podpiąć kabel od sieci do pc i xboxa. Są jakieś rozgalęzienia? Proszę o pomoc.
0

• Easy
ZaixPL, żeby też wszyscy pisali takie posty z prośbą o pomoc jak ty...

nie wiem dokładnie jak to jest z windowsami, ale odrobinę błędnie mi wyglądają twoje wpisy.
oznaczmy NICe jako zew i wew - odpowiednio podłączony do ISP i do Xboksa.
pierwsza sprawa - jeśli dałeś maskę 255.255.255.0 na wew, to nie możesz dać adresów hostów z dwóch różnych podsieci - czyli z 192.168.0.0, tej w której jest konsola i z 192.168.1.0 - tej z której jest zew. możesz spróbować dać mniejszą maskę (tj. 255.255.0.0), ale to nie powinno być problemem. podczas odpalania ICS system sam powinien sobie ustawić parametry NICy w taki sposób żeby działały.
zatem na dzień dobry ustaw konfigurację wew na auto, konsoli na auto a następnie wyłącz i włącz ICS na zew.
jeśli nie będzie działać, to możesz spojrzeć na wynik polecenia
KOD
route print
oraz podać jeszcze raz
KOD
ipconfig /all
dodatkowo jeszcze sprawdź ping-iem jakiś z serwerów xbox live (albo jeśli nie znasz ich adresów lub nie odpowiadają to jakikolwiek inny tak naprawdę) pod kątem wartości parametru TTL, powinna być większa od 1.

takie pytanie jeszcze - jeśli internet masz dystrybuowany przez router, to czemu nie możesz po prostu podpiąć konsoli do niego?
0

Użytkownik jest niedostępny   ZaixPL 

• Easy
  • Interests:Motoryzacja, gry, sport
  • GamerTag:ZaixPL
mjaniszewski2, dzięki za pomoc ale już za późno. wink.gif Kupiłem switcha wczoraj po południu i już wszystko chodzi tak jak należy. Ale dzięki za odzew. smile.gif Pozdrawiam
0

Użytkownik jest niedostępny   Gruby-Wujo 

• Very Easy
A ja zadam proste i banalne pytanie Czy można podłączyć xboxa przez pena WiFi dołączonego do zestawu livebox??? Dodam że samego liveboxa mam podłączonego do kompa przez kabel usb a do xboxa 360 podpiąłem ten Pen WiFi i nie wiem co zrobić???
0

Użytkownik jest niedostępny   Tyber01 

• Easy
  • Interests:Koszykówka
  • GamerTag:TyberPL
CYTAT(Gruby-Wujo)
A ja zadam proste i banalne pytanie Czy można podłączyć xboxa przez pena WiFi dołączonego do zestawu livebox??? Dodam że samego liveboxa mam podłączonego do kompa przez kabel usb a do xboxa 360 podpiąłem ten Pen WiFi i nie wiem co zrobić???

Nie da się tak podłączyc neta do X'a.
"I can accept the failure, but I can't accept not trying."
1984-1993
1995-1998
2001-2003 His Airness
0

Udostępnij ten temat:

• (55 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »