XBOX - Online: Przeróbka software'owa SOFTMOD by Gangst3r - XBOX - Online

Skocz do zawartości

• (7 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Przeróbka software'owa SOFTMOD by Gangst3r Najnowszy i najprostszy sposób na softmoda!!!

Użytkownik jest niedostępny   Gangst3r 

• Na XO od: 11.02.2008
  • Grupa: Members
  • Interests:Only Original Xbox!
  • GamerTag:Gangst3r PL
SOFTMOD by GANGST3R
Witam!
Chciałbyś, aby Twój stary dashboard wyglądał tak:
Dodaj obrazek-> Dodaj obrazek

Jeśli tak, to przedstawiam najprostszy i najszybszy sposób na przeróbke software'ową konsoli Xbox1! Przedstawiam najprostszy i najszybszy sposób na przeróbkę software'ową konsoli Xbox1! Nie musisz nagrywać żadnych linuxów na płytę (przez co nie tracisz płyt CD/DVD), tracić czas na wywoływanie błędu 12, a także wyłączać swojego komputera! Wszystko czego potrzebujesz to paczki z moim softmodem oraz programu Xplorer360! Całość waży ok. 11MB!!!

Przeróbka działa na każdej wersji konsoli 1.0-1.6 z zablokowanym dyskiem!

Sposób przeróbki moją metodą jest bardzo prosty i szybki, więc poradzi sobie z nią każdy nawet największy laik!
Zabieramy się do roboty!

Czego potrzebujemy:
Paczki z softmodem - DOWNLOAD: (archiwum zawiera 5%danych naprawczych)
Bez aplikacji:
RAPIDSHARE
MEGAUPLOAD
Z aplikacjami (wrzucasz je na partycję 5):
RAPIDSHARE
MEGAUPLOAD
Wolną taśmę IDE w komputerze
Torx 10 i 20

1. Rozbieramy konsole i ściągamy górną obudowę.
2. Włączamy konsole i czekamy, aż dashboard się uruchomi (musi być włożony kabel AV).
3. Podmieniamy taśmy IDE w od dysku HDD Xbox'a na tą od PC (dysk musi być ustawiony na Cable Select).
4. Uruchamiamy menadżera urządzeń (prawym przyciskiem myszy -> mój komputer -> zarządzaj)
5. Następnie dajemy <i>Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu</i> (patrz Rysunek 1).
Dodaj obrazek
Rysunek 1

6. Pokaże się informacja o odnalezieniu nowego sprzętu (patrz Rysunek 2), czekamy aż pojawi się komunikat o poprawnym zainstalowaniu i na liście pojawi się nasz nowy dysk (patrz Rysunek 3).
Dodaj obrazek
Rysunek 2

Dodaj obrazek
Rysunek 3

7. Uruchamiamy program Xplorer360 i wybieramy Drive -> Open -> Harddrive or Memcard... (patrz Rysunek 4).
Dodaj obrazek
Rysunek 4

8. Na liście po prawej stronie pojawią się partycje, gdzie wchodzimy na partycje 3 (dysk C) (patrz Rysunek 5).
Dodaj obrazek
Rysunek 5

9. Usuwamy wszystkie pliki z tej partycji (patrz Rysunek 6) i kopiujemy te z paczki poprzez przeciągnij i upuść (drag'n'drop) (patrz Rysunek 7).
Dodaj obrazek
Rysunek 6

Dodaj obrazek
Rysunek 7

10. Na koniec możemy odinstalować nasz dysk z komputera (patrz Rysunek 8), po czym zamieniamy taśmy i wyłączamy konsole.
Dodaj obrazek
Rysunek 8

Testowanie na konsoli 1.1 z zablokowanym dyskiem 15GB WD.

Uwaga: Przeróbke softmod można w łatwy sposób usunąć, a samą konsole uszkodzić. Dlatego nie zaleca się modyfikacji i/lub usuwania plików dostępnych na partycji C, a także odblokowywania dysku HDD, ponieważ może spowodować uszkodzenie dashboardu konsoli!!!

TIPS:
Co zrobić, jeśli wyskoczy nam komunikat "Could not find a FATX drive to open!" :
1. Przestawić zworke z CS na Master i na odwrót.
2. Poczekać ok 2-3min pod odpaleniu dashboardu za nim podmienimy taśmy IDE.
3. Sprawdzić czy nasz nowy dysk został poprawnie zainstalowany na PC.
4. Taśma IDE od PC nie jest uszkodzona i dobrze ją podpięliśmy.
5. Czy przypadkiem kabel AV nam się nie odłączył i nie mruga dioda.
6. Sprawdzić czy na taśmie IDE nie ma innych podłączonych urządzeń na Master.

Po ponownym uruchomieniu pokazuje nam się dashborad UnleashX gotowy do pracy!

Gratulacje!!! Właśnie przerobiłeś swoją konsole softmodem!!!

Tutorial i zdjęcia by Gangst3r. All rights reserved.
Dodaj obrazek

Użytkownik Gangst3r edytował ten post Sat, 20 Nov 2010 - 17:48
Powód edycji: Dodałem paczke z aplikacjami i poprawiłem menu dla softmoda.

Dodaj obrazek

Chciałbyś dostać kod ze zdrapki Trial Live Gold, Microsoft Points lub jakąś gre na Xbox/Xbox 360? A uwierzysz, że możesz je mieć za napisanie kilku postów? Jeśli nie to sprawdź to już dziś!!!

Pomagam tylko na swoim forum!
4

Użytkownik jest niedostępny   gokuino 

• Easy
  • Interests:konsole :D gry elektornika
  • GamerTag:hubertt87
ooooooooooooooooo szok !!!!:D oby tak dalej gangst3r postaraj sie cos z xbox 360
xbox 360 nowy model xbox niby slim :)
xbox v 1.6 chip aladdin xt plus2+HDD led mod+DVD led mod+naped DVD LG GDR-8163B flash+port,pad led mod :)+obudowa malowana+kabel component+HDD120GB
ps2 slim spch 77004 free mc boot 1.8 pl memory card 32 mb i 8 mb
TV DAEWOO 26' Ready HD creativa 2+1
0

póki co wykorzystuje swoją wiedze do ułatwiania życia posiadaczom Xbox1 tongue.gif jak będę miał swojego Xbox360 to na pewno zaczne kombinować z softem i hardware'em tongue.gif
Dodaj obrazek

Chciałbyś dostać kod ze zdrapki Trial Live Gold, Microsoft Points lub jakąś gre na Xbox/Xbox 360? A uwierzysz, że możesz je mieć za napisanie kilku postów? Jeśli nie to sprawdź to już dziś!!!

0

Użytkownik jest niedostępny   mazmen 

• Very Easy
  • GamerTag:xbox fan
Witam!
Mam kilka pytań
1Czy xbox musi być cały czas włączony podczas robienia softmoda?
2.Czy dysk xboxa musi być odblokowany i czy można to wykonać na zablokowanym dysku
3.Czy to zadziała na xboxie 1.6 z czerwca 2005 roku?
Z góry dziękuję

EDIT przepraszam gangst3r zapomniałem czy żeby zrobić backup wystarczy skopiować orginalną zawartość dysku c po uprzednim skasowaniu zawartości partycji z softmodem ?

Użytkownik mazmen edytował ten post Wed, 14 Apr 2010 - 17:30

0

1. Tak Xbox musi być cały czas włączony
2. Dysk może być odblokowany (jeśli posiadasz chip) jak i zablokowany.
3. Tak ta metoda zadziała na każdym Xbox'ie bez względu na to czy to wersja 1.0 czy 1.6.

Odnośnie zablokowanych dysków - Tu właśnie o to chodzi, żeby go odblokować musi być uruchomiony dashboard. Bo podczas startowania systemu sprawdzany jest klucz blokady jak się zgadza z tym na eeprom to konsola uruchamia dashboard. I w tym samym czasie dysk jest odblokowany i widoczny dla PC. Odblokować dysk możesz również wywołując błąd 12 (szybko odpinając taśme IDE od czytnika po uruchomieniu konsoli.
Dodaj obrazek

0

• Very Easy
3. Podmieniamy taśmy IDE w od dysku HDD Xbox'a na tą od PC (dysk musi być ustawiony na Cable Select).

To znaczy że trzea taśmę od xboxa wpiąć do PC albo na odwrót?
Czy wystarczy wpiąć tylko dysk x-a do kabla ide kompa a potem wpiąć dysk z powrotem do konsoli kablem ide xboxa?
I czy po softmodzie trzeba zmienić z powrotem zworkę na taką jaka była przedtem?
Z góry dziękuję
0

Użytkownik jest niedostępny   Pascal2009 

• Easy
  • Interests:Elektronika, Informatyka.
Podłączasz taśmę z komputera do włączonego dysku konsoli.
Zworka musi być z powrotem ustawiona tak jak była wcześniej ponieważ inaczej wyświetli ci się komunikat z błędem na ekranie tv smile.gif.

Instalator Xbox Media Center v1.0
Poprzednia konsola: Xbox v1.0, 128 RAM, HDD 120Gb, TSOP 1Mb (X2 5035), 2x USB, Xbox Media Center.
Następna konsola: Nintendo GameCube - Bez modyfikacji.
Aktualna konsola: Nintendo WII - Bez modyfikacji.
Potrzebujesz jakiś części do konsoli Xbox?. Pisz na pw może akurat takie posiadam,
0

Użytkownik jest niedostępny   stachu456 

• Very Easy
  • GamerTag:stachu1948
Przeróbka na konsoli w v. 1.1 oraz z oryginalnym dyskiem wykonana bezproblemowo smile.gif
0

• Very Easy
v1.6. Działa ale nie da się m$dasha odpalić i wejść do ustawień.I po wyjęciu płyty czarny ekran tak samo jak po próbie odpalenia m$dasha.To jest super skórka i na początku się zdziwiłem jak wyskoczyło xbox360.Instalacja prosta jak budowa cepa i łatwo poszło.Na wszelki wypadek zrobiłem backup partycji c.
Ja jestem w tych sprawach zielony i dałem sobie rade,ale się gubię w menu.Mam 14 lat i to było dla mnie proste

Dzięki Gangst3r
0

Mazmem co do Dashboardu to możesz się pogubić fakt ma mase ustawień, itp. Powiem tylko, żebyś się strzegł jak ogień wody odblokowywania dysku HDD i formatowania partycji C. Bo po ponownym uruchomieniu konsoli powita Cię miły błąd 05 lub 13/21. Zrobie drugą paczke z przydatnymi programami smile.gif ale bez XBMC, bo z tym akurat by ważyło. A XBMC można śmiało po przerobieniu wrzucić na konsole przez ftp wink.gif

PS: Jak 14-latek i to na dodatek laik poradził sobie z tą metodą to chyba prostszej już nie można zrobić tongue.gif hehe
Dodaj obrazek

0

Użytkownik jest niedostępny   koza350 

• Very Easy
Witam. Przerobiłem konsolę wedłóg tego poradniki i wszystko chodzi chyba ok. Mam tylko pytanie co do media cen... Jak wgładam płytę z nagranymi kilkoma filmawi w divix to odtwarza tylko pierwszy film. Nigdy nie miałem doczynienia z xboxem pierwszej generacji tego mam od 2 dni. Nie odtwarza mi też mp3 nagranych na płytach cd.
0

jeśli chodzi o filmy to są dwie możliwość:
Masz dogrywane filmy (opcja nie zamykania sesji w Nero i innych programach do nagrywania), ponieważ czytniki w XBox nie widzą dogrywanych plików.
Masz zakodowane filmy w wysokiej rozdzielczości 720p lub wyższej, albo kodekiem, który nie jest obsługiwany przez odtwarzacz
MP3 na CD może nie czytać jak posiadasz czytnik Thomsona, ten nie czyta w ogóle CD lub masz nagraną płytke na CD-RW (nie które czytniki ich nie łykają)
Dodaj obrazek

0

Użytkownik jest niedostępny   marrccin 

• Very Easy
witam. w poradniku wszystko rozumiem
uruchomilem konsole, podpialem dysk do pc. windows wykryl dysk ST310014A, ale...
program Xplorer przy probie otwarcia dysku pisze, ze nie moze otworzyc/znalezc dysku FatX...
0

Trzeba próbować do skutku lub poczekać z 2min na włączonym dashboardzie dać dysk na cable select i na taśmie IDE nie mieć nic podłączonego tylko dysk po hotswap. Jeśli to nie pomoże to wywołać error 12 wcześniej pisałem jak go zrobić smile.gif
Dodaj obrazek

0

Użytkownik jest niedostępny   Alf 

• Very Easy
  • GamerTag:ALF
Witam wszystkich xbox maniakow, a w szczegolnosci Gangst3r'a.
Widze chlopie ze znasz sie na rzeczy. Ja jestem tu nowy, od dziecka tylko playstation ale byc moze w tym tygodniu bede mial xboxa pierwszej generacji (postanowilem kupic niedrogo nieprzerobionego i odpicowac, zeby popykac w gry ktore nie wyszly na playstation np doom3, forza motorsport, pgr itp itd).
Mam takie pytania:
1) Te zworke trzeba mu zmienic na cable select po odpieciu kabla IDE od konsoli, podczas gdy konsola jest wlaczona? (nic mu sie nie stanie?)
2) Po zakonczeniu dzialania, gdy konsola nadal jest wlaczona, mam jej najpierw zmienic zworke znowu na master a potem caly czas gdy jest wlaczona podpiac spowrotem IDE konsoli ? Dopiero potem uruchomic ponownie ?
3) Co konsolka bedzie wyswietlala na ekranie TV gdy odepne jej dysk podczas gdy jest uruchomiona? (nie wyskoczy zaden blad?)
4) Po zrobieniu tego softmoda unleashX na dysku oryginalnym xboxa, bede mogl spokojnie uruchomic ten program config magic na x-ie aby uzyskac plik eproombackup.bin potrzebny pozniej do zmiany dysku na wiekszy? Jesli tak to gdzie pojawi sie ten plik eprooombackup.bin? (jaka partycja, jaki folder)
5) Gdzie powinienem wrzucac gry, filmy i muzyke (na jaka partycje?) Gry maja byc obrazami plyt jak sie domyslam, ale w jakim rozszerzeniu ? iso ?

Ufff ile pytan... a to wszystko dlatego ze nigdy nie mialem xboxa, nawet pada od x-a nie trzymalem nigdy w zyciu w lapie. Boje sie ze zlamie mi sie reka bo widzialem na screenach ze te pady to sa wielkie smile.gif Prosze o odpowiedz i przepraszam za niewiedze.
Pozdrawiam !
0

Użytkownik jest niedostępny   marrccin 

• Very Easy
Faktycznie, przypadek ze mi nie zadziałało poprzednio smile.gif teraz zrobiłem wszystko jak poprzednio, tylko w menu dashborda sobie poskakałem kilka min i dopiero odpiąłem dysk... Wcześniej zrobiłem to jakieś 20s od włączenia. Dzięki.

edit. jeszcze szybkie pytanko, czemu na moim dysku są partycje do numeru "4", a nie ma "5"? czyli tej gdzie powinienem wrzucić apps.
edit2. najwyżej spróbuję wrzucić przez ftp smile.gif

Użytkownik marrccin edytował ten post Mon, 19 Apr 2010 - 20:02

0

Użytkownik jest niedostępny   Gallar 

• Very Easy
Faktycznie swietnie, fakt ze ja mialem problem poczatkowo bo nie wiedzialem ze taśmę od kompa podpiac do dysku z xa przy wlaczonym komputerze i kombinowalem zeby to pominac, no ale przynajmniej sie dowiedzialem ze kontrolery IDE tez są PnP:D
0

Użytkownik jest niedostępny   Pascal2009 

• Easy
  • Interests:Elektronika, Informatyka.
Uwierz że kontrolery IDE nie są PnP, i nie którzy się już o tym sami przekonali gdy udało im się uszkodzić dysk twardy:).
Instalator Xbox Media Center v1.0
Poprzednia konsola: Xbox v1.0, 128 RAM, HDD 120Gb, TSOP 1Mb (X2 5035), 2x USB, Xbox Media Center.
Następna konsola: Nintendo GameCube - Bez modyfikacji.
Aktualna konsola: Nintendo WII - Bez modyfikacji.
Potrzebujesz jakiś części do konsoli Xbox?. Pisz na pw może akurat takie posiadam,
0

ALF odpowiedzi brzmią następująco:
1. Zworke masz mieć ustawioną na CS lub master ale nie zmieniasz nic na włączonym dysku! Robisz to przed uruchomieniem!
2. Zworke nie ruszasz jak jest konsola włączona. Taśme po zakończonej operacji możesz śmiało podpinać z powrotem do dysku HDD Xbox'a.
3. Nie wyskoczy żaden błąd po prostu dashboard zamiera w bezruchu i tyle. Żaden błąd się nie pojawi smile.gif
4. Tak możesz wrzucić wersje z programami specjalnie tam dorzuciłem Config Magic Final. Ten program robi kopie plików na dysk E będą widoczne na wierchu tej partycji.
5. Gry możesz wrzucać do E F lub G jeśli posiadasz dysk większy, niż 137GB i bios, który obsługuje LBA48 (oryginalny nie posiada tej opcji). Gry wrzucasz do folderu Games i nie w obrazach ISO tylko normalnie wypakowe przykład: E:\Games\[NAZWA_GRY]\[PLIKI_GRY] default.xbe itp.

Marccin ja u siebie zostawiłem dash na chodzie ok 2-3min po prostu przygotowywałem wszystko na kompie, żeby zrobić fotki do tutoriala. I faktycznie zaraz po starcie systemu wywala komunikat z błędem, więc trzeba odczekać ok 1-2min. Dopisze to do tutoriala smile.gif

Pozdrawiam
Dodaj obrazek

1

Użytkownik jest niedostępny   Alf 

• Very Easy
  • GamerTag:ALF
Ok, w skrocie zrozumialem to tak:
1) Odpalam konsole na 2-3 min ze zworka ustawiona na master(czyli tak jak jest)
2) Odpinam IDE konsoli, zamiast tego wrzucam wolna IDE od kompa (skoro IDE jest pusta, ustawienie na master powinno byc ok bo dysk xboxa bedzie jedynym urzadzeniem podpietym do tej tasmy)
3) Robie reszte operacji na dysku z poziomu mojego komputera.
4) Konsola caly czas jest odpalona, podlaczam jej dysk spowrotem jak bylo.
5) Restart konsoli.
6) Wszystko smiga elegancko smile.gif

Nie rozumiem tylko czemu zaznaczyles w tutorialu ze powinno byc cable select... to moze dla tych ktorzy na tasmie maja podpiete cos jeszcze ?
Nie zebym tu zgrywal madrale, ale podejrzewam ze konsola uruchomiona na cable select a nie na master, wyrzucilaby jakis blad... Aczkolwiek moge sie mylic bo jeszcze sie nie znam smile.gif

Thx Gangst3r !
0

Udostępnij ten temat:

• (7 Stron) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »